18. helmikuuta 2010

Hakua Olkahisissa

Tänään oli hieno ilma päivällä, aurinko paistoi, ei tuullut ja oli n. -10 astetta. Koko ajan silti tiesin, että auringon laskettua, eli juuri silloin kun meillä alkaa hakutreenit, ilma kylmenee. Ja niinhän se tekikin, mutta silti lähdettiin treeneihin. Kauheasti ei edelleenkään tuullut. Järven jäällä treenattiin niin, että maalimies oli rannalla kunnolla piilossa valkoisen lakanan alla. Tarkoitus oli ottaa jokaiselle yksi maalimies niin, että ohjaaja kulki tavallaan sokkona. Ohjaajat eivät olleet käyneet ennen omaa vuoroa hakualueella, vaan nyt kuului seurata koiran reaktioita ja ilmoittaa niistä kouluttajalle.

Oltiin ensimmäisenä vuorossa. Järven rannalla päästettiin koira vapaaksi ja jatkettiin polkua pitkin eteenpäin rannan myötäisesti. Alkuun Tyson veti lumirallia, pomppi kuin aropupu. Puolessa välissä matkaa alkoi selkeästi reagoimaan hajuun. Polulla ryhdistäytyi ja selkeästi haisteli ilmaa. Tästä lähti oikealle kohti rantaa ja kulki pääasiassa siellä (umpihangessa). Hyvin irtosi, mutta palasi aina jonkin matkan päästä mun luokse kyselemään lupaa jatkamiselle. Hanna oli piilossa kuusen alla/takana ja kun Tyson meni kuusen eteen, alkoi häntä heilumaan vimmatusti. Ilmoitti "hei äiskä, se on täällä!" Hännän heilutuksen jälkeen siirtyi kuusen taakse hakemaan palkkansa.

Itse olin maalimiehenä Miina-labbikselle, joka pääsi pitkästä aikaa treenaamaan ja ainahan Miina on super innoissaan. Nytkin sain naamapesun ja tuli silmälasien linssitkin putsattua. Itseäni alkoi kauheasti naurattamaan ja sekös yllytti Miinaa vielä lisää. Toisen kerran olin maalimiehenä Rilla-malille. Teki tuskaa rämpiä piilolle, kun ei yhtään tietänyt mitä lumihangen alla oli. Huomasi, että nyt on jotain kivikkoa, sillä jalka upposi aina johonkin kiven koloon. Onneksi en jäänyt jumiin, vaikka olisihan Rilla minut sieltä sitten bongannut.

Tällaiset treenit ovat Tysonille hyviä, että oppii toimimaan itsenäisesti. Nyt vielä kyselee lupaa, että saanko mennä pitemmälle. Jatkossa tehdään varmasti hyvin samantyyppistä harjoitusta. Meitä on useimmiten ohjannut Tuula, joka tietää jo hyvin miten meidän kanssa kannattaa toimia. Ensi viikon lopulla pitäisi olla seuraava haut riippuen ilmasta. Tiistaina sitten taas tottistellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti