22. tammikuuta 2011

Tamskin teemakoulutuspäivä

Nyt on luvassa paljon tekstiä, koska tämä blogikirjoitus toimii samalla omana muistiinpanonani.

Aamulla klo 10 aloitettiin seuraamistreenillä. Kerroin alussa meidän ongelman, eli poikittamisen. Kerroin myös, että minulle on kaksi vuotta sanottu, että poikittamiselle pitäisi tehdä jotain mutta neuvoja sen korjaamiseen en ole pahemmin saanut. Tällä kertaa kuitenkin sain aivan uudet neuvot, mitkä oli lähtöisin Pekka Korrilta (kennel Tending), kun hän oli viime vuonna kouluttamassa Tampereella. Silloin oli paikan päällä treenaamassa aussie, jolla oli poikittamisongelma. Kuinka sattuikaan sopivasti. Ja opetus oli sellainen, ettei olisi itselläni koskaan tullut mieleenkään tehdä näin.

Eli alkuun opetetaan koira kiertämään jokin este (tänään esim. käytettiin hyppyesteen siivekettä) tai kiertämään itsensä ympäri. Kierros tehdään vastapäivään, eli kun koira kulkee ohjaajan vasemmalla puolella, niin pointti on lähteä ohjaajasta poispäin taakse. Siis ensin seuruutetaan pätkä, kun ollaan ohitettu este tai muuten seuruutettu jonkin matkaa, ohjataan koira kiertämään ja kun koira on tulossa takaisin päin, kohti, niin sille heitetään palkka. Koiraa ei siis palkata sivulta.

Tyson osaa kiertää, kun ohjaan oikealla kädellä niin kierretään vastapäivään ja kun ohjaan vasemmalla niin kierretään myötäpäivää. Nyt olikin haastetta, kun pitikin vasemmalla kädellä ohjata kiertämään taaksepäin. Tehtiin tätä alkuun pelkästään ja kun Tyson alkoi pikku hiljaa hiffaamaan idean, niin otettiin seuraaminen mukaan. Vielä se tuottaa haastetta, mutta tätä kyllä kokeillaan jatkossakin. Kokeiltiin myös ilman esteen kiertämistä, eli Tyson kuului vain kiepsahtaa ympäri mun vieressä, kääntyen siis poispäin.

Kouluttaja myös suositteli meille imuttamista. Tätäkin oli Korri suositellut, sillä silloin koiran saa kulkemaan ryhdikkäästi ja koottuna.

Yksi harjoitus oli kellotaulun kuvitteleminen maahan. Nenä kohti keskustaa, lähdetään klo 12:sta. Siirrytään klo 9:ään ja palkataan koira kun se on sivulla oikeassa paikassa. Matka jatkuu klo 6:teen ja klo 3:meen. Tällä harjoituksella saadaan koiran takapää toimintaan.

Näytettiin pätkä kokeenomaista seuruuta kouluttajan käskyttäessä. Tuntui menevän hyvin, ei mitään ihmeempää haahuilua. Käännökset ovat keskeneräiset ja aika väljät. Näihin saatiin treeniohjeeksi neliö, missä otetaan pari askelta käännös ja stop, palkataan kun koira sivulla. Taas pari askelta, käännös stop jne... Todettiin että Tyson tarvitsee palkata näissä käännöksissä läheltä juuri tämän väljyyden ja edistämisen takia. Muutenhan voisi heittää lelun siihen suuntaan mihin käännytään, mutta tätä ei suositeltu Tyksylle.

Toisten seuraamistreeniä katsellessa tuli mieleen yksi opetus minkä olen saanut käännöksiin aikanaan Tobyn kanssa aktiivisesti treenatessa. Voisin valmistella paremmin käännöstä sillä, että kääntäisin pääni jo valmiiksi tulevaan menosuuntaan ja tällä viestittää koiralle, että tonne mennään, ootko valmis? nyt käännytään! Tämä toimi Tobylla hyvin, kun vaan itse muistin tosiaan kääntää pääni.

Tajusin myös, että olen oppinut kulkemaan reippaasti eteenpäin selkä suorana tuijottamatta koiraan. Tuli kauhean ylpeä olo itsestäni, kun olen tässä n. 5 vuoden treenin jälkeen oppinut katsomaan eteenpäin :D Wuhuu!!

Seuraava tunti käsitteli ruudun alkeita. Oli vain kaksi koirakkoa paikalla, joten saatiin treenata moneen kertaan ja eri osioita ruudun opettamisessa. Meille ruutu on oikeastaan ihan uusi juttu. Joskus muutaman kerran olen lähettänyt Tysonin ruutuun hakemaan namin, mutta tarkkaa opastusta koko ruutu-liikkeeseen en ole aiemmin saanut. Alkuun kouluttaja näytti sekä VOI- että EVL-luokan ruutu-liikkeen.

Sitten niihin meidän alkeisiin. Ruutu niin pieneksi, että koira juuri mahtuu sinne. Olisi hyvä, jos saisi ruutu naru/nauhat hieman maasta ylös (esim. Mehukatti-pullot tötsiksi, niihin hiekkaa sisään painoksi ja narut menemään "kahvoista"), tällöin koira joutuisi hieman nostelemaan jalkojaan ja oppisi menemään ruutuun "sisälle". Kouluttajamme ei suositellut targetin käyttöä, koska koira voi myöhemmin pongata kokeessa vaikka puun lehden tai nenäliinan tms. minkä kuvittelee targetiksi ja saattaa mennä sinne, vaikka lehti ei olisikaan ruudussa. Tästä on varmasti miljoonaviis eri mielipidettä, mutta pidin tätä ihan järkeenkäyvänä. Muutenkin on sitten helpompi, kun ei tarvitse häivytellä yhtä asiaa pois. Toinen koira ei ollut ennen irronnut ohjaajasta eteenpäin käskystä, joten tällä käytettiin alkuun namialustaa, mutta tästäkin nopeasti luovuttiin kun koira alkoi tajuamaan eteenpäin menemisen.

Tyson on ennenkin mennyt eteenpäin käskystä, joten sille ei laitettu apuja ruutuun. Lyhyt matka ja kouluttaja vähän rapsutti maata mielenkiinnon kohdistamiseksi ja tästä lähetys. Suositeltavaa on myös vaihtaa heti alusta asti ruudun paikkaa ja ottaa eri suunnista ruutuun menoa. Siispä kierrettiin ruutua ympäri lähettäen aina eri sivuilta keskelle. Tysonista huomasi että toistoja oli yhteen putkeen liikaa ja se helposti alkoi jäämään mun ja ruudun väliin, fuskaamaan. Tällöin tehtiin yksi helppo ruutuun meno taas rapsuttamalla maata ja tauko. Kun koiran kaikki jalat ovat ruudun sisäpuolelle kirkaistaan hemaisevaan ääneen JES! tms. merkiksi että juuri sinne sun pitikin mennä ja nami lensi palkaksi. Tätä treeniä jatketaan ja pikku hiljaa matkaa pidennetään n. 10 metriin. Edelleen ruutu siis pienenä. Kun koira hahmottaa ruutuun menon, aletaan ruutua suurentaa ja matkaa pidentämään aina 30 metriin asti. Kokeessa ruutuun meno matka on 25m, joten parempi treenata pitempää matkaa, niin kokeessa matka on lyhyempi ja ehkä helpompi.

Toisena harjoituksena otettiin paikalla makuuta ruudussa. Koira maate ja itse pyörimään ympäri hallia. Alkuun jos epävarma paikalla makaaja, niin ihan lyhyt koirasta poispäin meno ja paluu palkkaamaan. Koska Tyson makasi tyynen rauhallisena ruudussa, niin kouluttaja käski mun kiertää toisessa päässä hallia olevan hyppyesteen siivekkeen ja toko merkin. Sitten tehtiin käännöksiä ja kiersin vielä kouluttajankin. Aina välillä käytiin palkkaamassa koira. Tyson makasi hienosti paikoillaan ja itsekin luotin siihen 100%:sesti. Ei yhtään jännittänyt lähteä kauemmaksi kävelemään enkä kurkkinut olkani yli taakse. "Kyllä se siellä pysyy" ja niinhän se pysyikin. Hieno Tyksy!!

Kolmas treeniosa oli ruudusta seuraamiseen tuleminen. Kävelin poispäin Tysonista ja jonkin matkan päässä kouluttaja sanoi "käsky" ja käskin Tysonin seuraamaan. Mega vauhtia se tule oikealle paikalle mun viereen ja jatkettiin muutama askel matkaa ja palkkaus. Ihan super hienoa! En olisi ikinä uskonut, että se tajuaa tulla oikeaan paikkaan (ei juossut edes ohi, vaan jarrutti juuri oikeassa kohdassa). Mahti poika!!

Saatiin neuvo mikä pätee kyllä ihan joka liikkeeseen, että tarvittaisiin kaveri mukaan joka hokee "käsky, käsky, käsky..." ettei Tyson ala ennakoimaan liikkeenohjaajan puheesta. Nytkin oli kuulemma jäykistynyt "käsky"-sanan kuullessaan ja oli valmiina lähtöön. Sen verran tottelevainen ettei lähtenyt, mutta selkeästi olemus muuttui.

Tosi kiva treeni ja varmasti ruvetaan pikku hiljaa ruutuakin ottamaan treenikuvioihin tuomaan vaihtelua ja muutenkin hyvä sitä olisi ruveta opettelemaan jos joskus vaikka päästäisiin VOI-luokkaan asti (in my dreams...).

Tämän jälkeen oli tunnin tauko ja lojuttiin kotona se aika. Meille ajaa tallilta ehkä 2min, kävelee n. 10min, joten kerettiin hyvin rentoutumaan ennen viimeistä tuntia.

Viimeinen koulutus käsitteli hyppyä. Hieman petyin koulutukseen. Muut oli aika alkutekijöissä hypyn ja yleensäkin tottelevaisuuden kanssa ja kouluttaja halusi meidän tekevän jonossa kaikki asiat. Laitoin Tysonin häkkiin odottamaan vuoroa ja menin kuuntelemaan alkuhöpinät. Sitten tuli käsky hakea koira mukaan ja siinä kohtaa tiesin, että tää on ihan persiistä.. :D Ei toimi Tysonille eikä kyllä mullekaan. Olisin halunnut lyhyen ja intensiivisen treenin missä paneuduttaisiin kunnolla juuri MEIDÄN ongelmakohtiin. Ei, kun mennään kaikki jonossa ensin yhden laudan yli ja sitten kahden jajajaja.. Puolessa välissä tauko ja kun leikitin Tysonia, niin kouluttaja käski antaa koiran levätä, älä liikaa rasita leikillä. Kattelin silmät pyöreenä. Ei ihan meidän kemiat kohdannu. Muutenkin kouluttajan tyyli oli ilmoittaa koko ajan mun tekevän näin ja näin väärin ja nyt meni ihan huonosti. Mitään järkevää neuvoa en saanut, että miten kannattaisi tehdä niin tulos olisi tällainen. Kun lopulta päästiin siihen Tysonin hyppykorkeuteen (mikä oli muille liian korkea tokohypyksi, mutta silti ne laitettiin se hyppäämään), niin Tysonin ilme kertoi että EVVK. Ei meinannut lähteä hyppyyn (tekee tämän aina jos on liikaa junnattu) ja saatiin ohjeeksi näyttää vasemmalla kädellä eteen. Mä oon yrittänyt kaikkeni etten käyttäisi kättä apuna ja vielä vähemmän vasenta kättä. Jos jotain oon heittänyt, niin huomaamatta oikealla kädellä tai joku muu on heittänyt. Kommentiksi tuli, että joo Tyson tarvitsee vielä käsiapua. Voi morjens! Sitten lopuksi kun oltiin jo Tysonin kanssa aivan kypsiä koko touhuun, niin kouluttaja sanoi että näytäs nyt teidän kokeenomainen liike. Joo Tyson hyppäsi, mutta siirtyi joko esteen sivulle tai siirtyi ihan esteeseen kiinni. Ei pysähtynyt heti vaan siirtyi siihen esteelle kiinni. Ei meinannut malttaa olla paikoillaan yms.. Kamalaa siis.

Että mua otti päähän ja näin jälkeen päin v*tuttaa vielä enemmän ettei ollut pokkaa vaan lähteä meneen tai viedä koira hetkeksi tauolle sivuun ja antaa muiden tehdä kierrostaan. Lopuksi tehtiin yhdessä paikoillaan seisomista. Kouluttaja näytti omalla koirallaan, että näin vaan kierretään koiran ympäri. Suitsait. Toiset koirat ei ollut pahemmin edes paikalla seisomista harjoitellut ja kun kouluttaja sanoi näin niin kaikki lähtivät vaan kiertämään. Sitten kouluttaja sanoo, että nyt menee väärin, koiras liikkuu, no ni nyt taas liikahti jne.. Päädyin siirtymään sivummalle ja tein ihan omassa rauhassa liikettä. Seisomisessa Tyson ei kestä vielä että menen takajalkoja pitemmälle taakse. Siispä pyörin lonkalta lonkalle, palkkasin edestä ja välillä siirryin sivulle ja siitä palkka. Tehtiin samaa istumisessa ja maahanmenossa. Istuessa ja maassa pystyin kiertämään Tysonin kokonaan. Seurasi kyllä missä menen, mutta pysyi paikoillaan. Istumisessa sen pää pyörähti kokonaan ympäri :D Ei lähtenyt niskat sijoiltaan, vaan ymmärrätte kyllä mitä tarkoitan.

No tulipahan hypeltyä ja nähtyä meidän todellisen probleeman. Tysonin pitäisi edetään suoraan esteeltä, ei siirtyä sivummalle. Ja stoppi pitää saada vahvaksi, koska nyt korjaa paikan lähes esteeseen kiinni. Eli hypyn ja pysähtymisen välinen hetki on se onkelma nyt. Mietin, että jos ottaisin tuohon stoppiin reilun kroppa-avun tai lelun, että siitä saisi nopean.

Onneksi tunti loppuu aikanaan ja päästiin pois. Ajettiin suoraan Ruutanaan, että pojat sai kuluttaa loput energiansa. Toby oli joutunut odottelemaan meidän treenatessa, joten kiva päästä vähän kavereitten kanssa peuhaamaan lumihankeen. Topsukka jäikin tällä reissulla Ruutanaan hoitoon, kun huomenna lähdetään Tyksyn kanssa Turkuun koiranäyttelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti