28. tammikuuta 2011

Tokoajatuksia

Hieman hiljaisempi viikko ollut nyt. Alkuviikosta oli itselläni menoa alkuillasta ja myöhemmin olin jo niin väsynyt ettei jaksanut edes pieniä höntsyjä vetäistä Taikun kanssa. Keskiviikkona ja torstaina tehtiin illalla ruokaa odotellassa hieman seuraamisjuttuja. Ke seuruutin ympäriämpäri kämppää ja lopuksi tehtiin teemakoulutuksessa opittua kellotaulua ja neliötä (kääntymisiä vasemmalle). Torstaina otettiin pelkkää kelloa ja neliötä. Torstaina ihan lopuksi otettiin 2 min paikalla makuu ruokakipolla. Toby raukkakin joutui istumaan 2min, mutta tosi hienosti meni kummallakin. Rauhallisin mielin odottivat, Tyson oli skarppina eikä vinkunut yhtään. Hyvä saada tällainen rauhallinen kokemus.

Joku päivä tässä viikolla tein hieman listaa meidän tämän hetkisistä hiomiskohteista. 13.2. on möllitoko ja 19.2. oikea tokokoe, joten nyt on pakko saada palikat kasaan. Vielä ollaan keskeneräisiä joiltakin osin, mutta otan nuo kokeet esteen ylittämisenä. Olen jahkaaja ja mietin pitkään ennen kuin teen mitään radikaalia koiraharrastuksissa. Hinkkaisin varmaan vuosikausia alokasluokkaa, jos en jossain vaiheessa ylittäisi itseäni ja vaan ilmoittaisi koiraa kokeeseen. Eli mitään tavoitteita ei ole vaan tarkoitus on vain korkata koeura ja päästä siitä alkupelosta. Jännitystä saa olla, mutta ehkä tuon ekan kokeen jälkeen on helpompi ilmoittaa Tyson muihinkin kokeisiin.

Jos mennään nyt vain alokasluokan liikkeitä läpi, niin:

Paikalla makuu -> aikas hyvällä mallilla jo. Luotan koiraan enkä pidä tätä liikettä meidän kompastuskivenä.

- Aikaa ja välimatkaa
- Häiriötreeniä

Seuraaminen -> suoruus ja käännökset nyt tarkassa syynissä. Muuten hyvä fiilis.

- Suoruus!
- Käännökset!
- Nopeuden muutokset
- Liikkeen lopettaminen

Jäävät -> kumpikin hyvällä mallilla, luotto pelaa. Jos ei mitään yllättävää tapahdu (keskittyminen herpaannu tms.), niin nämä varmasti onnistuvat.
- Seuraaminen mukaan
- Varmuus, varsinkin seisomiseen

Luoksetulo -> tulee luokse vauhdikkaasti, pysyy hyvin paikoillaan pitkälläkin välimatkalla
- Sivulle tulo ilman käden tökkimistä! Tämä todella rasittavaa oikeasti.

Hyppy -> Vähän harjoiteltu, mutta periaatteessa osaa palikat.
- Suora eteneminen esteen taakse. Hyppää/siirtyy herkästi esteen sivuun
- Pysähtyminen oikeaan paikkaan ja nopeasti, varmuus!
- Lähtöön varmuutta, ei harkintaa että pitiköhän mun mennä ja sainkohan mä mennä.

Sunnuntaina mennään Sport Dog Parkin järjestämään koko päivän kestävään tokovalmennukseen (kouluttajana Merja Korte). Pari liikettä piti miettiä valmiiksi ja meillä ne ovat ehdottomasti seuraamisen käännökset ja suoruus, sekä hyppy. Kaksi vaikeaa liikettä tällä hetkellä tai oikeastaan ongelmallisinta.

En varmastikaan kerkeä saamaan Tysonin seuraamista suoraksi ennen koetta, joten nyt pääpaino kääntymisissä. Yritetään edes joku osa saada hyväksi :o) Hypyn loppuosa harmittaa mua, koska en ihan tarkkaan tiedä mitä tehdä/missä vika. Mitä tehdään nyt väärin vai vaadinko liikaa, eikö Tyson osaakaan? jne jne... Toivottavasti sunnuntaina saadaan hyviä neuvoja näihin ongelmiin.

Koomisinta meidän treeneissä on se, että koe kolmen viikon päästä ja vain kerran ollaan oltu toisten koirien lähettyvillä treenatessa (viime lauantaina teemakoulutuksissa). No okei, mentiin hallilla vähän kaikkia liikkeitä läpi ja yhtä hyvin meni kuin yksinkin treenatessa. Ja pidän omasta mielenrauhastani, koska en stressaa ("ei me mitään osata, nyt menee ihan penkin alle, häpästään ittemme, pilaan koko koiran jne."), hyvä motivaatio päällä, toko ei maistu puulta ja oikeasti ollaan kuukaudessa edistytty huimasti. Oon oppinut älyttömästi ja varsinkin oppinut tuntemaan Tysonin. Tiedän tasantarkkaan sen mielenmaailman kujeet ja ajatukset. Selvästi ollaan kypsytty molemmat (ei kyllästytty vaan kasvettu aikuisemmiksi ja järkeviksi), tehdään tiimityötä, luetaan toisiamme, tiedetään mitä toinen ajattelee, tehdään niin että molemmilla on super fiilis pilkun tarkan liikkeen hiomisenkin jälkeen.

Kuukauden ajan ollut ihan eri meininki treenien suhteen. Toivotaan että tätä jatkuu vielä pitkään. Nyt pitäisi pakata vähän treenikampetta mukaan ja hurauttaa Ruutanaan koko konkkaronkka katsomaan, onko isä fiksannut hyppyesteen kuntoon. Jos vaikka saataisiin pari helppoa treeniä alle ennen sunnuntaita.

1 kommentti:

  1. Tsemppiä kokeisiin, me peukutetaan jo nyt! :D

    Mulle ekat kisat Neven kanssa olivat tosi opettavainen kokemus. Neve on erittäin vilkkaan temperamenttinsa kanssa tuntunut aina niin erilaiselta ohjattavalta kuin Rini, etten oikein osannut odottaa, miten Neve täysin vieraassa paikassa ja omituisten äänien ja asioiden äärellä pystyy keskittymään mun kanssa tekemiseen. Oikeastaan jo meidän suorituksen aikana kuitenkin huomasin, ettei meidän ongelma ollut Neven vilkkaus vaan se, etten luottanut sen osaamiseen tarpeeksi. Näiden kahden riemuidiootin minulle suomalla kokemuksella siis kehotan pitämään iloista mieltä ja luottoa koiraan ja sen osaamiseen yllä - tällä paketilla pääsee aussien kanssa ihan uskomattoman pitkälle!

    VastaaPoista