30. tammikuuta 2011

Merja Korten tokovalmennus

Huh, pitkä ja melko kylmä tokopäivä takana. Ulkona tuntui lämpöisemmältä kuin hallissa ja vaikka luulin puketuneeni hyvin, niin silti tuli kylmä. Mutta varpaat liikkuvat jo, joten ei hätää :o)

Olin siis suunnitellut, että seuraamisen poikittaminen ja käännökset sekä hyppy olisi meidän tuunauskohteemme. No joo, Tysonilla iski joku ihmeen kuurous päälle kun päästiin estraadille. Ennen omaa vuoroa treenailtiin itsekseen sivummalla eikä silloin kiinnostanut tekonurmi mitenkään, mutta heti kun tuli tilaa enemmän ja varmasti hajujakin maassa, niin Tyson vain lähti huitelemaan minne sattui. Sain oikein kunnolla ärähtää ja suunnilleen niskasta hakea sen, kun herra meni minne halusi ja teki mitä halusi. Että mua hävetti. Saatiin kyllä seuraamista aikaiseksi, mutta esim. täyskäännöksessä sain jatkaa yksin matkaa, kun Tyson ponkaisikin mun selän taakse ihmisiä moikkaamaan. Se vaan yhtäkkiä aina häippäs johonkin. Tästä pääsimme keskusteluun, olenko todella suuri ja mahtava Tysonin silmissä vai joku Helinä-keiju joka yrittää piipittää jotain.. ARG!!! Noin ärsyttävästi Tyson ei ole koskaan käyttäytynyt. Johtui varmaan tuosta uudesta pohjasta, millaiseen ei olla ennen törmännyt, ja varmasti paljon hajuja koska muidenkin koirien nokat tuntui jumittuneen mattoon kiinni.

Kouluttaja myös suositteli, että Tyson tarvitsee paljon häiriötreeniä. Taikku ei luota, että mä hoidan kyllä homman jos jotain lähettyvillä sattuisi, vaan se pälyilee ympärilleen ja jos pienikin liikahdus tai ääni kuuluu, niin sinne katsotaan heti ja tarkkaillaan tilannetta. Tehtiin harjoitus, missä Tyson oli sivulla, kouluttaja liikkui meidän lähettyvillä eri tavalla, taputti käsillä, teki ääniä yms. Käskyllä "seuraa" piti pitää kontakti. Kehut kontaktista, kielto katseen pois kääntämisestä. Loppua kohden alkoi sujumaan. Alku oli toooosi vaikea.

Teki jo mieli lyödä hanskat tiskiin, mutta sitten tajusin että nyt jos oikeasti treenataan tosi paljon tätä häiriö-hommaa, niin koe sujuu paljon paremmin. Tyson osaa liikkeet, mutta tosiaan tuo häiriöharjoitus on jäänyt vähemmälle. Kouluttaja sanoi, että hän (kuten minä) treenaa paljon yksin ja tällöin pitää hakeutua oikeasti häiriöiseen paikkaan, esim. bussipysäkille tai neljältä iltapäivällä kaupan parkkikselle. Tällöin koiran ympärille kuvitellaan kupla, mikä on turva, sinne ei kuulu kenenkään muun mennä kuin ohjaajan. Jos joku yrittää tulla lähelle, niin mun homma on häätää tyyppi pois. Mun kuuluu olla koiralle se turva.

Toisena homma otettiin sitten sitä hyppyä. Kerroin ongelman ja näytettiin liike kokonaisuudessaan. Piti näyttää se meidän ongelma, mutta Tyson tekikin ihan nappisuorituksen. Tysonin tuntien homma olisi pitänyt jättää tähän, mutta jatkettiinkin hyppyharjoitusta ja koko ajan huononi. Voi hemmetti! No mutta tulipahan näytettyä ne ongelmat, eli hyppyyn lähtö ja hypyn takana siirtyminen sivuun tai esteeseen kiinni. Hyppyyn lähtö muodostuu ongelmaksi selkeästi silloin kun tehdään liikaa. Vähän sellainen "onko mun pakko taas?" Saatiin suositukset, että voisi jonkin aikaa ihan erillisenä harjoituksena ottaa namialustalle menoa (siis hypyn taakse nami), että saisi vahvistettua suoraan etenemistä. Ja sitten kun otetaan stoppia, niin minun pitäisi nopeasti siirtyä lähemmäksi estettä ja stopata koira ihan kunnolla ja nopeasti apuja käyttäen.

Tauon jälkeen otettiin vielä nopeasti vasemmalle kääntymisharjoituksia. Ollaan itseasiassa tehty koko ajan oikein, eli namilla ohjattu kääntämään se takamus käännöksessä. Olen tätä aina välillä tehnyt, mutta sitten miettinyt itsekseni että tähänkö me jäädään junnaan. Mutta näin se pitäisi juuri tehdä niin kuin olenkin tehnyt, kunhan vain muistan jatkaa matkaa käännöksen jälkeen eikä pysähtyä käännyttyäni (liike kuitenkin jatkuu kokeessakin). Voi myös tehdä pientä ympyrää kumpaankin suuntaan, että koira oppii käyttämään takapäätään.

Muita seuraamalla saatiin hyviä neuvoja jatkoon (seuraaviin luokkiin). Varmaan nyt kokeeseen asti keskitytään alokasluokan juttuihin, koska niissäkin on vielä hiottavaa, mutta pikku hiljaa voidaan kokeen jälkeen alkaa opettelemaan uutta. Näistä opeista sitten lisää, kun itse päästään niitä treenaamaan.

Kiva koulutus ja vaikka itsellä meinasi epätoivo iskeä, niin taas tiedetään meidän ongelmakohtia ja nyt on hyvä paneutua niihin. Pikku hiljaa täytyy alkaa tekemään koetreeniä, että pysyy Tysonilla mielenkiinto yllä useamman liikkeen ajan. Koe tulee vähän nopeasti, mutta se onkin tarkoitettu vain oman henk.kohtaisen esteeni ylittämiseksi. Ja jos nyt saadaan vain aikaiseksi paljon häiriötreeniä, niin en usko että ihan penkin alle voi koe mennä. Monet liikkeiden ongelmat liittyvät juuri näihin häiriöihin.

Pakko vielä lisätä tuosta auktoriteetistä. Minähän en ole Tysonille yhtä korkea auktoriteetti kuin esim. Juhis on. Olen lepsumpi sääntöjen kanssa kotona, kun taas Juhis on pääasiassa ehdoton (on sekin joskus ja jouluna löysännyt sääntöjä, mutta hyvin harvoin). Tobyn kanssa kun ei ole koskaan ollut tällaista ongelmaa niin sen kanssa on voinut olla lepsumpi, antaa tulla sohvalle ja rapsuteltavaksi. Mutta Tyson vaatisi ehdottomasti kovemman kurin ihan perusasioihin. Pitäisi vaatia siltä enemmän ansaitakseen ruokansa. Iltaisin tätä ollaankin tehty oikeastaan joka päivä, mutta aamut on mulle itselle niin vaikeita ja kiireisiä (aikataulu mikä on pakko pysyä, muuten koko aamu starttaa päin honkia). Tällöinkin pitäisi jotain pientä vaatia edes vaikka minuutin ajan, esim. kontakti sivulla. Jos minulla olisi yhtä hyvä kuri Tysoniin kuin Juhiksella on, niin moni asia olisi helpompi. Täytyy vaan ruveta vaatimaan ihan yksinkertaisissa asioissa hieman enemmän eikä enää olla se mielikuvituksellinen Helinä-keiju joka voi sanoa vaikka mitä, mutta silti mikään ei kuulu Taikun korviin asti...

1 kommentti:

  1. Tuollainen häiriötreeni tekisi meillekkin kyllä erinomaisen hyvää, kun sitä ei ole koskaan tullut kunnolla tehtyä.. Tulipa tuollainenkin tajuttua, kun tätä päivitystä luki. Kiitti ideasta! Ehkä tällä päästään taas vähän eteenpäin.

    VastaaPoista